Inovacijos ir investicijos

Kada valgome gali turėti įtakos gyvenimo trukmei

Kada valgome gali turėti įtakos gyvenimo trukmei

Image by Petra from Pixabay

Naujas tyrimas atskleidė, kad svarbu ne tik ką valgome, bet ir kada valgome. Reguliarus pusryčių laikas gali padėti gyventi ilgiau ir sveikiau. — valgymo laikas ilgaamžiškumas

Tyrimo rezultatai

JAV mokslininkų atliktas kelių dešimtmečių tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 3 000 JK gyventojų nuo 42 iki 94 metų, atskleidė aiškią tendenciją: vyresnio amžiaus žmonės pusryčiauja ir vakarieniauja vis vėliau. Tai siejama su didesne depresijos, nuovargio, prasto miego ir ankstyvos mirties rizika.

Vidutinis tyrimo dalyvių pusryčių laikas buvo **8:22 val. ryto**, pietų – **12:38 val.**, o vakarienės – **17:51 val.**. Pusryčiai buvo valgomi praėjus apie 31 minutę po pabudimo, o vakarienė – likus 5,5 val. iki miego. Kuo vyresni buvo žmonės, tuo labiau jų valgymo laikas vėlavo.

Kodėl svarbu pusryčiai?

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad **nuoseklus pusryčių laikas** gali tapti lengvai stebimu bendros sveikatos rodikliu. Vėluojantys pusryčiai siejami su didesne mirtingumo rizika ir įvairiomis sveikatos problemomis. Pasak tyrimo vadovo Hassano Dashti iš Harvardo medicinos mokyklos, valgymo režimo pokyčiai gali būti ankstyvas signalas apie fizines ar psichines sveikatos problemas.

Ką tai reiškia?

Mokslininkai pabrėžia, kad rekomendacijos vyresnio amžiaus žmonėms turėtų apimti ne tik mitybos kokybę, bet ir reguliarų valgymo grafiką. Ypač svarbu išlaikyti stabilų pusryčių laiką, nes tai gali būti paprastas būdas skatinti sveiką senėjimą ir ilgaamžiškumą.

*Šis straipsnis parengtas pagal CORDIS informaciją.*

Šaltinis: https://cordis.europa.eu/article/id/461052-when-you-eat-could-add-years-to-your-life

Exit mobile version