Autentiškas skonis kasdienai – jota sriuba

Jota sriuba
By Erardo Galbi, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=157154864

Kol desertai lepina saldumu, slovėniška virtuvė siūlo ir sočių, jaukumu dvelkiančių patiekalų. Vienas jų – jota sriuba. Tai storoka raugintų kopūstų ir pupelių sriuba, kuri kilusi iš vakarinės Slovėnijos dalies ir populiari tiek kalnų kaimuose, tiek miesto virtuvėse. Šis patiekalas dažnai valgomas žiemą ar po žygių gamtoje – jis sotus, šildantis ir labai paprastas.

Reikės:

– 300 g raugintų kopūstų

– 150 g virtų baltųjų pupelių

– 200 g bulvių

– 1 mažo svogūno

– 2 skiltelių česnako

– 100 g rūkytos šoninės ar dešros

– 2 šaukštų miltų

– 2 šaukštų aliejaus arba sviesto

– Druskos, pipirų, lauro lapo

Gaminimas:

  1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite su šonine (arba dešra) aliejuje ar svieste.
  2. Įdėkite raugintus kopūstus, įpilkite šiek tiek vandens ir patroškinkite apie 15 min.
  3. Į puodą įdėkite virtas pupeles, pjaustytas bulves, užpilkite vandeniu, įberkite prieskonius.
  4. Kai bulvės suminkštėja, atskirai paskrudinkite miltus (iki švelniai rusvos spalvos), įmaišykite į sriubą – ji pasidarys tirštesnė.
  5. Virkite dar kelias minutes ir tiekite karštą – galima su rieke juodos duonos ar raugintomis daržovėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *